Українська література, 7 клас. 21.04.2020.

Тема: Олександр Гаврош. «Неймовірні пригоди Івана Сили». Повість про пригоди українського силача.
Неймовірні пригоди Івана Сили, найдужчої людини світу | А-БА-БА-ГА ...
Мета:ознайомити учнів із життям і творчістю Олександра Гавроша, автора повісті, з текстом твору, розвивати вміння вільно формулювати і висловлювати думки, прищеплювати інтерес до нового, виховувати прагнення до самовдосконалення і самоствердження всупереч несприятливим життєвим обставинам.
Тип уроку: урок вивчення нового матеріалу.
Обладнання :ПК, текст повісті .
 Хід уроку 
І.Організаційний момент. 
ІІ.Актуалізація опорних знань.

 Учитель.Сьогодні ми познайомимося з особливим видом пригодницької повісті - повісті , написаної на основі реальних подій. Автор з перших рядків прагне нас зацікавити, тому варто прослухати передмову, яка трішечки наблизить нас до розуміння – ким насправді був Іван Сила? Передмова, яку обов'язково слід прочитати Маленькі друзі! Я знаю, що ви не любите читати передмови. А дехто з вас взагалі вважає, що книжку слід розпочинати з кінця. Але ця передмова особлива, бо, не прочитавши її, ви не дізнаєтеся ГОЛОВНОГО. Україна славиться своїми силачами. Але не тільки Василь Вірастюк чи брати Клички належать до найдужчих людей світу. Були в нас такі й раніше. До незаслужено забутих належить і знаменитий силач Іван Сила. Саме так називали в народі Івана Фірцака, який понад сто років тому народився на Закарпатті, став чемпіоном Чехословаччини та Європи з кількох видів спорту, об’їздив півсвіту, здобувши величезну кількість перемог. За свою неймовірну силу його нарекли ім’ям уславленого античного борця Кротона. Першим розповів про життя українського богатиря Антон Копинець у книжці «Кротон». Він товаришував зі славетним атлетом і особисто від нього записував його історію. Після нього про Івана Силу писали й інші письменники. І хоча «Неймовірні пригоди Івана Сили» здадуться вам справді неймовірними, основа їхня правдива, адже почерпнута із фактичного матеріалу, записаного Антоном Копинцем. Ясна річ, що ми мусили додати щось від себе, а щось і змінити, інакше вам би було не так цікаво. А де в цій книжці правда, а де вигадка — спробуйте з’ясувати самі.

ІІІ. Сприйняття та засвоєння учнями нового матеріалу 
Учитель.Олександр Гаврош . - нове ім.’я в українській літературі.Письменник, сценарист, журналіст, вічний правдошукач, він узяв собі за мету – повертати забуті речі й говорити про те, про що інші переважно мовчать чи й узагалі не знають. Як письменник, Олександр Гаврош активно впроваджує в українську літературу закарпатські теми й популяризує народних героїв. Серед «новоповернених» – Іван Фірцак, якого в Україні вже добре знають за двома художніми, однією документальною книгами, виставою, а віднедавна ще й за дитячим фільмом. Народився Олександр Гвврош 26 березня 1971 року в Ужгороді. Закінчив факультет журналістики Львівського Національного університету імені Франка. Працює в закарпатських та всеукраїнських ЗМІ. Має понад тисячу публікацій в пресі. Член Асоціації українських письменників.
Переможець «Коронації слова» 2007 року (ІІ місце) за п'єсу «Ромео і Жасмин».
 Переможець «Коронації слова» 2011 року (І місце у номінації "П'єси для дітей") за п'єсу «Цирк Івана Сили» «Фалічні знаки» (2004), «Тіло лучниці» (2006); «Коньяк з дощем» (2009) Публіцистичні книжки «Моя р-р-революція» (2005), «Закарпатське століття: ХХ інтерв'ю», (2006); «Точка перетину», (2009) «Владика Мілан: "Свобода -- це можливість обирати добро», (2009) Дитячі книжки «Неймовірні пригоди Івана Сили, найдужчої людини світу» (2007), «Пригоди тричі славного розбійника Пинті» (2008). «Галуна-Лалуна або Іван Сила на острові Щастя» (2010). «Олександр Гаврош про Григора Пинтю, Олександра Духновича, Івана Силу, Адальберта Ерделі, Августина Волошина» (2011)
Завдання: 


Вікторина за першими розділами твору
1) Кому присвячено повість "Неймовірні пригоди Івана Сили, найдужчої людини світу"? 
2) На якому виді транспорту Іван прибув до столиці?
3) Як звали малого, що утікав від крамарів?
4) Яку роботу порадив хлопець Івану Силі? 
5) Що згадував Іван, лежачи на дерев`яному ліжку
6) Яка була оплата за вантаж мішків? 
7) Як звали знаменитого бійця атракціону? 
8) Хто переміг у двобої Велета та Івана Сили? 
9) Хто зацікавився Іваном після двобою?
10) Де очікував Міха свого товариша Івана, поки той обідав у доктора Брякуса? 
11) Ким виявився доктор Брякус? 
12) Що запропонував доктор Брякус молодому силачеві? 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дистанційне навчання, 6 клас. Українська мова (07.04.2021)

Дистанційне навчання. Українська мова 5 клас (18.01.2021)

Дистанційне навчання 5 клас на 30.03 - 03.04